Fårproduktionen i Nya Zeeland

Text & bild: Åsa Lindqvist

Fårraserna domineras stort av Nya Zeeland Romney (ca 25 milj.), Merino och korsningar med Romney (Coopworth, Corriedale, Perendale). En liten besättning består av ca 1000 tackor , de större har flera tusen och de största tiotusentals. Från att tidigare inriktat produktionen på ull har man gått mer över på köttproduktion. Trots mer än halvering av fårantalet producerar man nu lika mycket kött som för trettio år sedan, tack vare att man gjort fårproduktionen mer effektiv: till exempel har lamnings-procenten ökat från 100% till ca 123%  de senaste tjugo åren. Ungtackor betäcks vanligen inte förrän vid 1½ års ålder. Lammtillväxten ligger under 100 g/dag på extensiva beten, men är högre vid intensiv produktion (se Fårskötsel nr 5/2013). Slaktvikten är i genomsnitt 18,4 kg, avräkningspriset  24-45 kr/kg beroende på klassning, årstid mm. Ullpriset varierar från 35kr/kg (grov ull) och uppåt. 90% av fårprodukterna (kött och ull) exporteras, framför allt till Kina.

En äkta nya zeeländsk fårbonde. Observera sporrarna – detta är en man som flyttar får på traditionellt vis, till häst.

Nästan alla fårproducenter kastrerar bagglamm och kuperar svansarna på lammen.  Man behandlar regelbundet mot parasiter och, beroende på var i landet, mot spårämnesbrister. Man vaccinerar mot klostridioser (gasbrand m fl sjukdomar), och en del vaccinerar även mot leptospiros, salmonella, smittsamt muneksem.

De hälsostörningar som man brottas med är fotröta, inälvsparasiter, resistens mot avmaskningsmedel, hög lammdödlighet på grund av dåligt väder under lamningsperioden, fluglarvsangrepp (”flystrike”) och löss, kobolt-, selen- och jodbrist, abortsjukdomar som campylobacter, toxoplasmos, salmonellos och sjukdomar som vi inte har: brucellos, leptospiros.

Vår buss fick stanna för en flock får som skulle passera – inte ovanligt!

 

 

 

Veterinärer tar blodprov på en gård med abortproblem. Till vänster står veterinär John Smart som var vår reseledare och även ansvarig för den välorganiserade kongressen.

 

 

Fåraherdarna har tagit lunchpaus…

 

Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.